klinisch patholoog


klinisch patholoog 1.0

arts die lichaamsweefsel, lichaamstoffen en celmateriaal van patiënten onderzoekt ten behoeve van de diagnose en therapie van de behandelende arts en bij natuurlijk overlijden soms ook lijkschouwingen uitvoert voor de vaststelling van de doodsoorzaak en de evaluatie van de diagnose en behandeling

Algemene voorbeelden


De klinisch patholoog is een medisch specialist die met behulp van de microscoop (delen van) organen en weefsels van patiënten diagnosen stelt. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om: * Uitstrijkjes van de baarmoedermond * Puncties van bijvoorbeeld klieren * Vochtmonsters, bijvoorbeeld speeksel en urine * Biopten (kleine stukjes weefsel) van bijvoorbeeld de huid, darmen, borst * Operatiemateriaal, bijvoorbeeld verwijderde tumoren.

http://www.zaansmedischcentrum.nl/site/internet/specialismen/pathologie/478.asp

Als klinisch patholoog werk je met weefsels of cellen die zijn weggenomen van patiënten om vast te stellen wat er afwijkend aan is. Je kunt denken aan een gezwel of tumor waarbij onderzocht moet worden of deze goed- of kwaadaardig is. Je hebt patiënten van alle leeftijden, het kan zelfs om ongeboren baby's gaan.

http://www.ikwildokterworden.nl/arts-en-dan/klinisch-patholoog.html

De arts kan met de nabestaanden de mogelijkheid tot een klinische obductie bespreken. Een dergelijke obductie wordt alleen uitgevoerd bij natuurlijk overlijden en met toestemming van de nabestaanden. Het doel van de obductie is naast het vaststellen van de doodsoorzaak vooral het evalueren van de juistheid van de diagnose en de effecten van een eventueel ingestelde behandeling. De klinisch patholoog inspecteert en opent bij de obductie het lichaam. Hij neemt organen uit en onderzoekt deze één voor één. Kleine stukjes worden afgenomen voor verder microscopisch onderzoek, waarna de organen worden teruggeplaatst.

http://www.kiesbeter.nl/MEDISCHEINFORMATIE/na-een-sterfgeval/na-een-sterfgeval/kosmos/,